Camping Ommelanden

Omgeving

Het Natuurschoonbos is een prachtig gevariëerd landschap met bos, statige beukenlanen, wandelpaadjes en ecologisch beheerde weides - een bijzonder habitat voor veel soorten bomen, planten en dieren. Het is een plek waar je altijd wel een specht, op zoek naar voedsel, hoort hameren. Of je ziet misschien een eekhoorntje van tak naar tak door de bomen springen. In het voorste bos vind je een mooie ronde vijver, vroeger aangelegd als goudvisvijver. Verderop een bijzonder mooi vennetje genaamd "het Vagevuur", dit is een zogenaamde pingo-ruïne ontstaan door verschuivingen in de bodem na de ijstijd. In de bodem zijn stobben van grove dennen aangetroffen van 8000 jaar oud. Via een vlonderbrug door het riet maak je kennis met het water. Het water is ook aantrekkelijk voor veel vogels en andere dieren zoals reeën. Het bos is eigendom van en wordt beheerd door de Vereniging tot behoud van Natuurschoon "Nietap, Leek en omgeving". Enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor het onderhoud en het behoud van dit bijzondere gebied. Graag verwijzen we naar de website van de vereniging Natuurschoon die uitgebreid is en zeer de moeite waard. Erg leuk om een inkijkje te krijgen in wat er allemaal in het bos te vinden is, en wat er nodig is om het gebied te beheren en een zo goed mogelijk habitat voor de planten en dieren te creëren. Er staan ook een aantal leuke wandelroutes op de site.

Recentelijk is er in het gebied van het voormalig landgoed Terheijl een uniek project gerealiseerd door een groep kunstenaars. Zij hebben het project de naam "Allemansgoed" gegeven. Een landgoed van ons allemaal. De kunstenaars hebben zich gebaseerd op gesprekken met bewoners, de rijke cultuurhistorie van het gebied en het fysieke landschap waar de historie zo nauw mee verbonden is. Ze hebben met de bijzondere soorten klei en zand die hier in de bodem aanwezig zijn een serie werken gemaakt die je terug vind door heel het gebied. Wil je meer weten en meer zien kijk dan naar de video op youtube van de gemeente Noordenveld. Zo kun je alvast een kijkje nemen in het gebied.

Terheijl ligt in het midden van de landgoederenzone Nienoord-Terheijl-Mensinge. Ga je dus iets verder op pad, dan tref je binnen een cirkel van 5 kilometer het landgoed Nienoord in Leek en het landgoed Mensinge in Roden. Op het landgoed Nienoord kun je de borg bezoeken als ook het rijtuigenmuseum en de schelpengrot. Het Leekstermeer is vlakbij, het is erg leuk om een fluisterbootje te huren en het meer te verkennen. Ook het Museum Havezate Mensinge in het brinkdorp Roden is een bezoek waard vanwege de ouderdom van het gebouw en de unieke inventaris die goed bewaard is gebleven. Het bos bij de Havezate Mensinge is ook prachtig en heeft mooie wandelroutes. Leek en Roden zijn leuke plaatsen waar je goed terecht kunt voor boodschappen, een terrasje of een leuk restaurant.

Je vind hier in de kop van Drenthe een uitgestrekt gebied met bos, heide, moeras, grasland, houtwallen, vennetjes en open water. Allemaal te vinden in natuurgebieden zoals het Natuurschoonbos, het Mensingebos, het Moltmakersstuk, het Alteveersebos en het natuurontwikkelings- en waterwingebied De Onlanden. Ideaal voor mooie wandelingen en lange fietstochten.